M

Menu

Gezinstuin met speelruimte

Met jonge kinderen wil je graag een tuin waarin ze lekker kunnen spelen. Zelf wil je lekker kunnen relaxen. Een beetje onderhoud mag wel, als het maar eenvoudig is. Dus: een gezinstuin met veel speelruimte.

Truc: De extra parkeerplaats van grastegels ziet eruit als een normaal gazon.

Zo’n mooi ontwerp mag getoond worden ?
– Renier Nederend –

Kindvriendelijke gezinstuin

Met jonge kinderen wil je graag een tuin waarin ze lekker kunnen spelen. Zelf wil je lekker kunnen relaxen. Een beetje onderhoud mag wel, als het maar eenvoudig is. Verder moeten er af en toe extra auto’s geparkeerd kunnen worden. Dit is het resultaat:
In de achtertuin staat een groot en oerdegelijk speeltoestel met glijbaan, schommels en klimrek. Er is lekker veel gras, zowel in de achtertuin als in de voortuin. Dat is voor kinderen altijd fijn om op te spelen. Om de bestaande boom is een houten vlonder gemaakt, waar nu een speelhuisje op staat. Er zijn meerdere terrassen, zodat je altijd ergens in de zon of juist in de schaduw kunt zitten. Achter het huis het grote terras, waar in de toekomst nog een pergola omheen kan komen. Aan de zijkant van het huis een gezellige overdekte buitenkamer, gemaakt van een voormalige schuur, met daarnaast een terras voor de middagzon.

Extra parkeerplaats

Af en toe moet er een auto in de tuin geparkeerd kunnen worden. Dat is opgelost door achter het hek een parkeerplaats te maken van kunststof roosters en gras. De roosters geven voldoende stabiliteit, terwijl het er zonder auto als een grasveld uitziet. De tuin lijkt daardoor groter dan wanneer hier een extra oprit met bestrating zou liggen. Ook fietsen kunnen hier overheen naar de berging achterin. Rondom de voortuin staat een beukenhaag en een stoer hek met toegangspoorten.

Zichtlijnen

Achter de hagen van Portugese laurierkers zit je vrij, terwijl het uitzicht naar de straat en de weilanden open blijft. In de achtertuin staan leibomen met eetbare appels en peren, die de inkijk vanaf de woningen erachter beperken. Vanuit het huis is de tuin goed te overzien, zodat kinderen veilig buiten kunnen spelen. De beplanting is zo gekozen, dat vanuit het huis ook ‘s winters nog aantrekkelijk oogt.
De perceelgrens en de oorspronkelijke berging staan gedraaid ten opzichte van het huis. Door de paden en terrassen in deze richting te leggen, passen de buitenkamer en berging goed bij het ontwerp. De schuine lijnen van de terrassen tegen de gevel hebben een subtiel verrassingseffect.

Eenvoudig onderhoud

Met weinig tuinervaring moet het onderhoud vooral eenvoudig zijn. Gras maaien, een of twee keer per jaar de hagen snoeien, een grote voorjaarsbeurt en onkruid weghalen. Er is gekozen voor sterke makkelijke planten. Bij het ontwerp hoort een onderhoudslijst, waar op staat welk onderhoud nodig is. Zo blijft er genoeg tijd over om andere leuke dingen te doen.

Is dit wat je zoekt?