M

Menu

April

April: Zin in de lente

  • Gazon verticuteren
  • Snoeien in april
  • Onkruid groeit snel
  • Voorjaarsbollen
  • Deze niet snoeien
  • Wel of niet bemesten?
  • Planten of verplaatsen
  • Late nachtvorst
  • Vijverpomp terugplaatsen

Tuinkalender

Maandelijks tuintips per e-mail: Meld je aan voor de gratis tuinkalender!

 
tuinonderhoud gazon
Gazon verticuteren

Na de winter zitten er vaak mos en lelijke plekken in het gras. Tot eind april kun je het gazon verticuteren en lege plekken inzaaien. Met een speciale verticuteerhark of -machine verwijder je mos en dode stukken. Na het verticuteren ziet het er even kaal uit, maar dat zal snel weer hersteld zijn. Zodra het warmer wordt, kun je het gras weer gaan maaien. Stel in het begin de maaier af op een wat grotere maaihoogte.

Tip voor makkelijker onderhoud van je grasveld: Een opsluitrand zorgt ervoor dat het gras niet steeds verder de border in groeit en houdt de rand mooi strak. Je kunt deze maken van klinkers die net iets lager liggen dan het gras, zodat de maaier over de rand kan rijden. Ook houten planken en metalen strips zijn geschikt als opsluitrand. Daar kan de maaier niet overheen, dus dan moet je nog wel de randen knippen.

voorjaarsbloeiende struik snoeien
Snoeien in april

Voorjaarsbloeiende struiken snoei je direct na de bloei. Soorten die een dikke takkenbos krijgen, zoals Forsythia, Ribes, Kerria, winterjasmijn en Japanse sierkwee (foto), kun je uitdunnen door enkele oude takken vlak boven de grond af te knippen (verjongen). Kleinbloemige clematissen en andere klimplanten die in het voorjaar bloeien, snoei je door ze direct na de bloei licht terug te knippen.

Snelgroeiende hagen zoals de liguster en de Leylandii-conifeer kun je vanaf nu regelmatig snoeien. Groenblijvende struiken en vaste planten hebben na de winters soms bruine bladeren of dode takken. Die mag je afknippen. Vorige maand er nog niet aan toegekomen te snoeien? Bomen en struiken die vorige maand gesnoeid moesten worden kun je nog tot half april snoeien. Je kunt bij de tekst van maart lezen welke planten en struiken dat zijn.

bodembedekker Vinca minor maagdenpalm
Onkruid groeit snel

Het onkruid gaat nu snel groeien. Verwijder het direct, dat scheelt weer in de komende maand. Laat open stukken onder struiken dichtgroeien met bodembedekkers, bijvoorbeeld met maagdenpalm (Vinca minor). Een mulchlaag van houtsnippers, klein geknipt snoeiafval of compost tussen de pollen of onder struiken helpt om onkruid te weren, verdamping tegen te gaan en humus in de grond te brengen.

tuinkalender
Voorjaarsbollen

Door die eerste narcissen en tulpen krijg je zin in de lente! Om de bollen ook volgend jaar weer goed te laten opkomen, moeten ze nu zoveel mogelijk reserves aanleggen. Laat het blad daarom zo lang mogelijk staan. Knip wel de uitgebloeide bloemen af, zodat geen energie verloren gaat aan het aanleggen van zaaddozen. Nu kun je goed zien waar je nog extra bollen zou kunnen planten. Noteer dat vast in je agenda voor oktober!

Deze niet snoeien

Let op dat je de (bol)esdoorn, berk, walnoot, kiwi en druif nu NIET mag snoeien! Ze kunnen dan gaan ‘bloeden’ (het sap loopt uit de snoeivlakken). Wacht met snoeien van deze soorten tot ze weer volop in blad staan.
Wacht met het snoeien van groenblijvende beplanting tot eind april. Struiken die tussen nu en juni bloeien, snoei je direct NA de bloei. Anders zouden de bloemknoppen afgeknipt worden, en dat zou jammer zijn. Laat de uitgebloeide bloemschermen van de boerenhortensia ook nog een paar weken zitten: ze beschermen de nieuwe bloemknoppen tegen de kou.

tuinkalender
Wel of niet bemesten?

De borders kunnen je bemesten met gedroogde koemestkorrels. Als de planten het goed doen en het bodemleven gezond is, is het niet nodig. Veeleisende soorten als rozen, fruitbomen en -struiken, en eenjarigen hebben wel ieder voorjaar mest nodig. Zodra het gras weer is gaan groeien, mag je het de hele zomer door regelmatig bemesten met gazonmest.

Als de zuurgraad van de grond te hoog is, kun je kalk strooien. Een test voor de zuurgraad is te koop bij een tuincentrum. Planten die juist van zure grond houden, zoals Rhododendron, Pieris en heide, bemest je niet met kalk maar met tuinturf of Rhododendronmest.
Deze maand kun je ook compost aanbrengen. Compost is een bodemverbeteringsmiddel en geen bemesting. Het zorgt voor een betere bodemstructuur en bodemleven.

tuinkalender
Planten of verplaatsen

Veel een- en tweejarigen en kruiden kun je vanaf half april in de volle grond zaaien. Eind april mogen zomerbollen en -knollen zoals dahlia’s en gladiolen de grond in. Deze maand is de laatste kans om bladverliezende bomen en struiken te planten of te verplaatsen. Groenblijvende soorten kun je beter verplanten in september of oktober.
Vind je het lastig om mooie combinaties te maken of de bloeitijden goed te spreiden? Vraag dan hulp bij het maken van een beplantingsplan of volg een cursus Beplantingsplan maken.

Late nachtvorst

De kuipplanten die binnen overwinterd hebben, mogen bij mooi weer buiten staan om te wennen, maar het is nog te koud om ze permanent buiten te laten. Zet ze niet in de volle zon en ook niet in de regen. Wacht ook nog liefst tot eind april, begin mei om eenjarigen aan te schaffen, want het kan nog steeds gaan vriezen.

vijver schoonmaken tuinkalender
Vijverpomp terugplaatsen

Verwijder ingewaaid vuil voorzichtig van de bodem van de vijver. Haal afgestorven plantendelen weg en voeg eind van de maand nieuwe zuurstofplanten toe. Eind april kan je de vijverpomp weer terugplaatsen. Controleer dan gelijk de waterhardheid en de zuurgraad. Geef de vissen niet teveel voer, overtollig voer veroorzaakt extra algengroei.