M

Menu

Vakopleiding Tuinontwerper

Tuinontwerper is een mooi beroep. Wil je zelf aan de slag en leren om professioneel tuinontwerpen te maken? Vicas Tuinontwerpen biedt de vakopleiding Tuinontwerper aan, in losse modules met een flexibel aantal lessen.

Opleiding tot zelfstandig tuinontwerper

Vakopleiding tuinontwerper

De vakopleiding Tuinontwerper bestaat uit modules. Afhankelijk van je achtergrond en ervaring kun je kiezen welke modules voor jou interessant zijn. De opleiding wordt ook vaak als privé-opleiding gevolgd: volop persoonlijke aandacht, in je eigen studietempo, en flexibel in data en tijdstippen. Wil je de nadruk leggen op het ontwerpproces, of juist op tekentechniek: de inhoud wordt op jouw wensen afgestemd.

De bijeenkomsten zijn in Linschoten, of tegen meerprijs op een andere locatie. De modules kun je ook online doen: je volgt de lessen via videobellen en je stuurt je huiswerk per e-mail.

Kijk eens naar de recensies van tevreden cursisten, en vraag naar de mogelijkheden!

Modules

Tuinontwerpen – basis

De inhoud van deze module is gelijk aan die van de cursus Ontwerp je eigen tuin. Je krijgt theorie over ontwerpprincipes als zichtlijnen, en tips over bijvoorbeeld hoe je een kleine tuin groter kan laten lijken. Je werkt volgens een duidelijk stappenplan, en leert hoe je van een wensenlijst tot een tuinontwerp komt. Achtereenvolgens maak je een vlekkenplan, schetsontwerp, en een definitief ontwerp. De theorie pas je toe op een praktijkvoorbeeld. Dat kan je eigen tuin zijn of een voorbeeldproject.

Kijk op de webpagina Ontwerp je eigen tuin voor meer informatie en de eerstvolgende geplande data.
Voor privélessen: bel of mail mij om je wensen te bespreken.

Beplantingsplannen – basis

De inhoud van deze module is gelijk aan die van de cursus Beplanting. Je leert hoe je een beplantingsplan maakt, zodat de tuin het hele jaar mooi blijft. Je werkt aan de hand van een duidelijk stappenplan, en zo kom je vanzelf tot een goed beplantingsplan. In de cursus leer je over plantencombinaties, hoogte-opbouw van de border, kleurgebruik en verschillende tuinstijlen. Verder krijg je tips hoe je geschikte planten zoekt. De theorie pas je toe op een praktijkvoorbeeld. Dat kan je eigen tuin zijn of een voorbeeldproject.

Kijk op de webpagina Cursus Beplanting voor meer informatie en de eerstvolgende geplande data.
Voor privélessen: bel of mail mij om je wensen te bespreken.

Tuinontwerpen – gevorderden

Om professioneel tuinontwerper te worden en anderen te kunnen adviseren, ga je de kennis en vaardigheden van de basismodule verder oefenen. In deze module krijg je meerdere praktijkopdrachten voor verschillende situaties. Bijvoorbeeld een gezinstuin aan het water of een onderhoudsarme stadstuin voor gepensioneerden. Verder is er aandacht voor het tekenen, met de hand of digitaal, opmeten van het terrein, en de presentatie aan klanten.

Het aantal lessen is in overleg, afhankelijk van je behoefte. Als indicatie: de meeste cursisten kiezen voor 3 tot 5 lessen. De data en tijdstippen zijn ook flexibel en in overleg.
Kosten per les van 2 uur: €55 p.p. voor groepslessen, €120 voor privéles.

Beplantingsplannen – gevorderden

Net als bij tuinontwerper ga je in deze module oefenen met verschillende tuintypen en stijlen. Bijvoorbeeld voor een kleine schaduwtuin of een grote tuin met prairiebeplanting. Over planten raak je nooit uitgeleerd, je gaat je kennis uitbreiden. Verder is er aandacht voor het opbouwen van een plantendatabase en de presentatie aan klanten.

Het aantal lessen is in overleg, afhankelijk van je behoefte. Als indicatie: de meeste cursisten kiezen voor 2 of 3 lessen. De data en tijdstippen zijn ook flexibel en in overleg.
Kosten per les van 2 uur: €55 p.p. voor groepslessen, €120 voor privéles.

Techniek van de aanleg

Jouw ontwerpen moeten te realiseren zijn. Daarom is het goed enige basiskennis te hebben van de techniek. Je leert over bestratingsverbanden, soorten verhardingen, verhoogde bakken en keerwanden, trappen, vlonders en vijvers. Ben je hovenier, dan heb je deze module waarschijnlijk niet nodig.

1 les van 2 uur, data en tijdstip in overleg.
Kosten voor 1 les van 2 uur: €55 p.p. voor groepsles, €120 voor privéles.

Prive-cursus tuinontwerper
Ik heb bij Gonda Helweg van Vicas.nl de privé-cursus tuinontwerper gevolgd. Dit is me erg goed bevallen. De lesstof is verzorgd en heel uitgebreid. Doordat zij zelf haar tuin-ontwerpbureau heeft kan zij veel praktijkvoorbeelden geven. De lessen zijn hierdoor extra leerzaam.
– Karin –

Zelf tuinontwerper worden?