M

Menu

December

December: Wintertuin

  • Wintertuin
  • Snoeien in december
  • Inspiratie opdoen
  • Vorst en sneeuw
  • Winterklusjes

Tuinkalender

Maandelijks tuintips per e-mail: Meld je aan voor de gratis tuinkalender!

 
tuinkalender winter
Wintertuin

Van een goed ontworpen tuin kun je de hele winter blijven genieten. Met winterbloeiende planten, groenblijvende soorten en genoeg structuurplanten. Planten die ’s winters bloeien, trekken extra de aandacht. Bijvoorbeeld de roze bloemen van winterbloeiende sierkers (Prunus subhirtella ‘Autumnalis’), de toverhazelaar, de gele trosjes van Mahonia en de winterjasmijn.

Van de kornoelje (Cornus alba ‘Sibibrica’) zijn de kale vuurrode takken echte blikvangers. Sierappels en bessen zijn leuk om te zien én lekker voor de vogels.
’s Winters kun je goed zien of je tuin voldoende structuur heeft. Bomen, struiken en hagen zorgen ervoor dat je tuin in de winter nog zijn vorm houdt. Zelfs bruin geworden siergrassen en afgestorven vaste planten kunnen ’s winters nog prachtig zijn met een laagje sneeuw erover.

boom snoeien winter
Snoeien in december

De meeste bladverliezende bomen kun je de hele winter snoeien, mits het niet vriest. Maar pas op: sommige soorten mag je na december niet meer snoeien, zoals esdoorn (Acer), haagbeuk (Carpinus), walnoot, druif en berk. Na december komt de sapstroom al weer op gang. Als ze dan gesnoeid worden gaan ze ‘bloeden’, wat ze in het ergste geval niet overleven. Snoei deze dus nu! Heb je ze eind december nog niet gesnoeid, dan zul je moeten wachten tot ze weer volop in het blad staan, dus ongeveer vanaf mei.

Alle andere bladverliezende struiken mogen in de winterperiode gesnoeid worden, maar het is beter om te wachten tot maart. De struik loopt dan minder kans op vorstschade en de tuin is minder kaal. Knotbomen mag je nu knotten, maar wacht ook hier liever mee tot het eind van de winter.
Leibomen en dakbomen mogen gesnoeid worden voor een verzorgde aanblik. Dat kan de hele winter tussen nu en maart, mits het niet vriest. Je snoeit de leibomen door alle zijtakjes tot vlakbij de hoofdtakken af te knippen.

Tuincursus Tuinontwerpen Tuinplanten
Inspiratie opdoen

De winter is een goed moment om te bedenken wat je wilt verbeteren. Bekijk inspirerende foto’s in tuinboeken of op Pinterest. Of volg een tuincursus! De nieuwe plannen kun je in het voorjaar direct realiseren. De cursus Tuinontwerpen start in januari in Gouda en in Linschoten. Onder begeleiding maak je zelf een nieuw ontwerp voor je tuin. Aansluitend volgt de cursus Beplanting, om plantencombinaties te maken die in elk seizoen een aantrekkelijke tuin opleveren.

tuinkalender sneeuw
Vorst en sneeuw

Houd voor vorstgevoelige planten bescherming bij de hand, zoals vliesdoek, dennentakken, of jute. Breng het pas aan als het meer dan 5 graden vriest. Haal het weer weg zodra het minder koud is geworden, zodat de plant voldoende zuurstof krijgt en niet gaat schimmelen. Of maak het jezelf makkelijk, en kies alleen planten die goed winterhard zijn.

Loop liever niet over het gras als het vriest, dat veroorzaakt gele plekken in het voorjaar. Afgevallen blad moet liefst van het gras geharkt worden. Gooi de bladeren gerust in de border, daar vormen ze een prima vorstbescherming en compostlaag. Takken van coniferen, groenblijvende struiken en klimplanten kunnen erg zwaar worden als er sneeuw op ligt. Schud sneeuw eraf om te voorkomen dat ze breken.
En verder: buitenkranen aftappen, kuipplanten binnenzetten, dahlia’s uitgraven en de vijverpomp opbergen.

Winterklusjes

Zolang de grond nog niet bevroren is, is deze maand de laatste gelegenheid om voorjaarsbollen te planten.
Zolang het niet vriest kunnen bomen en bladverliezende struiken verplant of aangeplant worden.
Nu is een goed moment om het tuingereedschap schoon te maken, te oliën en te slijpen.
Het vijvernet kan inmiddels verwijderd worden. Als er vissen in de vijver zitten, houd dan een deel van het oppervlak ijsvrij. Dit kan met een speciaal hulpmiddel, maar ook bijvoorbeeld met een bosje riet of afgeknipte stengels van hoge siergrassen.