M

Menu

December 2020

Winterbeeld

  • Winterattractie
  • Snoeien in december
  • Inspiratie opdoen
  • Vorst en sneeuw
  • Winterklusjes

Tuinkalender

Maandelijks tuintips per e-mail: Meld je aan voor de gratis tuinkalender!

 
tuinkalender winter
Winterattractie

Planten die ’s winters bloeien, trekken extra de aandacht. Bijvoorbeeld de roze bloemen van winterbloeiende sierkers (Prunus subhirtella ‘Autumnalis’), de toverhazelaar, de gele trosjes van Mahonia en de winterjasmijn.
Van de kornoelje (Cornus alba ‘Sibibrica’) zijn de kale vuurrode takken echte blikvangers. Sierappels en struiken met bessen zijn kleurig én lekker voor de vogels. (Groenblijvende) struiken en hagen geven de tuin structuur, zodat deze ook in de winter nog zijn vorm houdt. Zelfs bruin geworden siergrassen en afgestorven vaste planten kunnen ’s winters nog prachtig zijn met een laagje sneeuw erover.

Snoeien in december

De meeste bladverliezende bomen kun je de hele winter snoeien, mits het niet vriest. Maar pas op: sommige soorten mogen na eind december niet meer gesnoeid worden, zoals esdoorn (Acer), haagbeuk (Carpinus), walnoot, druif en berk. Na december komt de sapstroom al weer op gang. Als ze dan gesnoeid worden gaan ze ‘bloeden’, wat ze in het ergste geval niet overleven. Snoei deze dus nu! Zijn ze eind december nog niet gesnoeid, dan zul je moeten wachten tot ze weer volop in het blad staan, dus ongeveer vanaf mei.

Alle andere bladverliezende struiken mogen in de winterperiode gesnoeid worden, maar beter is om te wachten tot maart. De struik loopt dan minder kans op vorstschade en de tuin is minder kaal. Knotbomen mogen nu geknot worden, maar wacht ook hier liever mee tot het eind van de winter. 
Leibomen en dakbomen mogen gesnoeid worden voor een verzorgde aanblik. Dat kan de hele winter tussen nu en maart, mits het niet vriest. Je snoeit de leibomen door alle zijtakjes tot een paar centimeter van de hoofdtakken af te knippen.

boom snoeien winter
Inspiratie opdoen

De winter is een goed moment om te bedenken wat er volgend jaar verbeterd kan worden. Bekijk inspirerende foto’s in tuinboeken of op Pinterest. Of volg eens een tuincursus! De nieuwe ideeën kun je in het voorjaar direct realiseren. In januari start de cursus Tuinontwerpen in Gouda en in Woerden, om onder begeleiding zelf een heel nieuw plan voor je tuin te maken. In februari volgt de cursus Beplantingsplan maken, om plantencombinaties te maken die het hele jaar een aantrekkelijke tuin opleveren.

tuinkalender sneeuw
Vorst en sneeuw

Het kan gaan vriezen. Zijn de buitenkranen afgetapt, kuipplanten binnen gezet, dahlia’s uitgegraven en de vijverpomp opgeborgen? Houd voor vorstgevoelige planten bescherming gereed, zoals vliesdoek, dennentakken, of jute. Breng het pas aan als het meer dan 5 graden vriest. Haal het weer weg zodra het minder koud is geworden, zodat de plant voldoende zuurstof krijgt en niet gaat schimmelen.

Loop liever niet over het gras als het vriest, dat veroorzaakt gele plekken in het voorjaar. Afgevallen blad moet liefst van het gras geharkt worden. Gooi de bladeren gerust in de border, daar vormen ze een prima vorstbescherming en compostlaag. Takken van coniferen, groenblijvende struiken en klimplanten kunnen erg zwaar worden als er sneeuw op ligt. Schud sneeuw eraf om te voorkomen dat ze breken.

Winterklusjes

Zolang de grond nog niet bevroren is, is deze maand de laatste gelegenheid om voorjaarsbollen te planten.
Zolang het niet vriest kunnen bomen en bladverliezende struiken verplant of aangeplant worden.
Nu is een goed moment om het tuingereedschap schoon te maken, te oliën en te slijpen.
Het vijvernet kan inmiddels verwijderd worden. Als er vissen in de vijver zitten, houd dan een deel van het oppervlak ijsvrij. Dit kan met een speciaal hulpmiddel, maar ook bijvoorbeeld met een bosje riet of afgeknipte stengels van hoge siergrassen.