M

Menu

Februari

Snoeien hoeft nog niet.

  • Snoeien mag wel … maar hoeft nog niet
  • Deze niet snoeien!
  • Kalk strooien
  • Als het vriest
  • Wak in de vijver
  • Voorbereiding op de lente
  • Verder deze maand

Tuinkalender

Maandelijks tuintips per e-mail: Meld je aan voor de gratis tuinkalender!

 
wilg snoeien - tuinkalender
Snoeien mag wel …

… Maar hoeft nog niet. Wacht liever met snoeien tot maart. Wil je toch snoeien om het werk te spreiden? Bijna alle bladverliezende struiken en bomen mag je nu snoeien, mits het niet vriest. Knip bij leibomen alle zijtakjes af tot een paar centimeter van de hoofdtak, en bind de hoofdtakken vast aan het frame. Knotbomen kunnen geknot worden. De blauwe regen kun je vanaf half februari snoeien door de zijtakjes af te knippen tot een paar centimeter van de hoofdtakken. Winterbloeiende struiken zoals dopheide of winterjasmijn knip je na de bloei terug om ze mooi compact te houden.

Niet snoeien!

Snoei deze maand NIET een esdoorn, berk, walnoot, haagbeuk of druif. Doordat de sapstroom vroeg op gang komt kunnen ze gaan “bloeden”. Wacht met snoeien tot ze weer volop in blad staan.
Groenblijvende struiken snoei je pas vanaf mei.
Laat planten met een mooi wintersilhouet liefst zo lang mogelijk staan. Ze geven de tuin winterstructuur, bieden een schuilplaats aan vogels en insecten, en zijn prachtig met een laagje sneeuw of ijs. 

Kalk strooien

Het is weinig werk en heel nuttig: kalk strooien op het gazon. Dit moet zes tot acht weken voordat het gras bemest wordt. Kalk helpt om mos te voorkomen. Loop bij vorst zo min mogelijk over het gras, om later gele plekken te voorkomen. Sommige borderplanten zijn ook gebaat bij kalk, zoals rozen. Strooi echer geen kalk bij planten die zure grond nodig hebben, zoals Rododendrons.

sneeuwklokjes - tuinkalender februari
Als het vriest

Je potplanten kun je inpakken met vliesdoek of noppenfolie. Een tip voor volgend jaar: bekleed de binnenkant van potten met noppenfolie voor een permanente en onzichtbare bescherming. Houd wel een gat in de onderkant open voor de ontwatering. Tip voor minder tuinonderhoud: kies alleen winterharde soorten en zet ze in de volle grond. In een pot heeft een plant meer last van de vorst dan in de border.

wintergroene struik snoeien

Vorstgevoelige planten in de border kun je beschermen met vliesdoek, jute, of afgevallen blad.  Kies liefst voor een ademend materiaal zodat de plant niet gaat schimmelen, en laat het niet langer zitten dan nodig is.
Groenblijvende struiken zijn ’s winters extra kwetsbaar. Als het vriest zonder een isolerende sneeuwlaag gaat de verdamping door, terwijl ze geen water via de wortels kunnen opnemen.
Takken van coniferen en dennen kunnen afbreken als er veel sneeuw op ligt. Schud de sneeuw er daarom af.

Wak in de vijver

 Als de vijver bevriest, houd dan een deel van het oppervlak ijsvrij. Steek een bos riet verticaal in het water of koop een ijsvrijhouder. Klop of hak niet op het ijs, zodat de vijverbeestjes niet opgeschrikt worden – ze overleven het misschien niet. Loop bij vorst niet over de folierand of het ijs, om beschadiging van de rand te voorkomen. De vissen zijn in winterrust en hebben nog geen voer nodig. Aan het eind van de maand kun je de zuurgraad meten en zo nodig verbeteren.

vijveronderhoud winter
Klaar voor het voorjaar?

Februari is een ideaal moment om eens te bedenken wat je komend seizoen aan de tuin wilt veranderen. Bekijk voorbeelden in tuinboeken of op Pinterest, laat een professioneel ontwerp maken of volg een praktische tuincursus. Tip voor kleine tuinen: met voorjaarsbollen gebruik je de ruimte dubbel: in hetzelfde vak bloeien eerst de sneeuwklokjes en ’s zomers de vaste planten. Noteer nu vast waar ze kunnen staan; de bollen koop en plant je in het najaar.

toverhazelaar bloei
Verder deze maand

Alle bladverliezende struiken, bomen en zelfs vaste planten kun je nu planten of verplaatsen, zolang de grond niet bevroren is.
Moestuingroenten en eenjarigen kun je al binnen voorzaaien.