M

Menu

Januari 2021

Binnen blijven

  • Winterbloeiers
  • Inspiratie opdoen
  • Snoeischaren slijpen
  • Waarom niet nu snoeien?
  • Sneeuw en ijs
  • Vogels verwennen
  • Verplanten in januari
winterbloeiende sierkers
Winterbloeiers

Wist je dat er ook bomen en struiken zijn die in de winter bloeien? In de kale wintertuin vallen die extra op. Bijvoorbeeld Viburnum, winterheide, toverhazelaar, Sarcococca, winterjasmijn, winterbloeiende Prunus, mahoniestruik en kerstroos. Bomen met een bijzondere schors zijn nu ook prachtig, zoals papierberk, papieresdoorn of de sierkers Prunus serrula.

Inspiratie opdoen

Januari is een ideale maand om met tuinboeken of op internet inspiratie op te doen voor het nieuwe seizoen. Een tuin ontwikkelt zich en elk jaar zijn wel kleine aanpassingen nodig. Er zijn misschien planten doodgegaan, of je wilt de plantenborders veranderen. Online is Pinterest een aanrader om sfeerplaatjes te bekijken. Of bezoek de beurs Tuinidee in februari. Wil je een heel nieuw ontwerp maken of de beplanting vervangen? Volg dan een cursus Tuinontwerpen of cursus Beplanting, en maak onder begeleiding een heel nieuw ontwerp voor je tuin.

tuingereedschap slijpen
Snoeischaren slijpen

In plaats van elke keer een nieuwe schaar te kopen, kun je heel eenvoudig tuingereedschap zelf slijpen met een diamantvijltje. Ook keukenmessen worden hier vlijmscherp door! Bekijk in deze video hoe het werkt. Het is belangrijk om scherpe snoeischaren te gebruiken. Een botte schaar veroorzaakt rafelige snoeivlakken die sneller door schimmels en ziekten aangetast worden.

Om de voorbereiding compleet te maken: volg de cursus Snoeien – Hoe en wanneer? in maart. Voor het daadwerkelijke snoeiwerk kun je beter wachten tot het voorjaar; lees hierna waarom.

Waarom niet nu snoeien?

Bij sommige bomen en struiken komt de sapstroom al vroeg op gang. Die mag je nu niet meer snoeien! Ze gaan dan ‘bloeden’ en overleven het misschien niet. Het zijn de esdoorn (Acer), berk, haagbeuk (Carpinus), walnoot en druif . Snoeien mag pas weer zodra ze volop in het blad staan, ongeveer vanaf mei/juni.

berk snoeikalender

De overige bomen en bladverliezende struiken mag je weliswaar nu snoeien, maar wacht er liever mee tot maart. Ze geven ook met kale takken structuur aan de tuin. Bedekt met een laagje rijp of sneeuw zijn ze onweerstaanbaar mooi. Wil je toch snoeien, bijvoorbeeld om de grote voorjaarsbeurt te spreiden? Doe dit dan niet als het vriest. Groenblijvende struiken en bomen laat je met rust tot april/mei. Snoei nu geen struiken die in het voorjaar bloeien, want dan zou je de bloemknoppen afknippen. Wacht ook met de fruitbomen van het Prunus-geslacht (kersen, pruimen, abrikozen en amandel).

sneeuw op tak - tuinkalender
Sneeuw en ijs

Het makkelijkst is om alleen planten in de tuin te hebben die goed winterhard zijn. Daar heb je ‘s winters geen omkijken naar. Bescherm vorstgevoelige planten met vliesdoek, jute of afgevallen blad zodra het enkele graden vriest. Haal het weg zodra de vorst voorbij is, zodat de plant voldoende licht en zuurstof blijft krijgen. Schud de sneeuw van coniferen en dennen, want de takken kunnen breken onder het gewicht.

Groenblijvende planten zijn extra gevoelig voor vorst, omdat ze via de bladeren vocht blijven verdampen, terwijl ze door de bevroren grond geen water via de wortels kunnen opnemen. Bij harde wind en het ontbreken van een isolerende sneeuwlaag is dit effect nog groter.
Loop bij vorst niet over het gras, dat veroorzaakt gele plekken in het voorjaar.
Controleer af en toe de knollen van dahlia’s die binnen overwinteren op schimmel. Kuipplanten die binnen overwinteren kunt u af en toe wat lauw water geven.
Houd in de vijver een wak open door bijvoorbeeld een bundel stro rechtop in het water te zetten. Ga niet hakken of breken, want dat wekt de vissen en waterdieren uit hun winterslaap.

pimpelmees - vogels voeren
Vogels verwennen

Voldoende schuilgelegenheid is belangrijk, wat een extra reden is om te wachten met snoeien en opruimen van bladafval. Een waterschaal lokt vogels om te badderen en te drinken. Haal deze weg als het gaat vriezen, en meng geen zout of suiker door het water. Als er sneeuw ligt, eten de vogels dat wel. Maak nestkastjes schoon met heet water. Vogels kunnen er nu al in schuilen en slapen, en het is dan ruim op tijd beschikbaar voor het volgende broedseizoen.

Verplanten in januari

Je zou het misschien niet verwachten, maar juist de winterperiode is een goede tijd om bladverliezende bomen, struiken en hagen te planten of verplaatsen, zolang het niet vriest. Dus toch nog iets om buiten te doen!