M

Menu

Maart

De grote voorjaarsbeurt

  • Bomen knotten
  • Helemaal afknippen
  • Wat is verjongen?
  • Nog niet snoeien
  • Tip voor siergrassen
  • Werk in de borders
  • Gras verticuteren
  • Vijver schoonmaken

Tuinkalender

Maandelijks tuintips per e-mail: Meld je aan voor de gratis tuinkalender!

 
wilg knotten
Bomen knotten

Maart is een drukke maand voor de tuinier. Het is handig om niet te lang te wachten met het snoeien en opschonen, zodat je nog niet al te voorzichtig door de border hoeft te lopen. Als het in februari nog niet gedaan is: knip van leibomen en dakbomen alle zijtakjes terug tot vlakbij de hoofdtak. Bolacacia’s, bolcatalpa’s en knotwilgen kun je nu knotten, evenals stamrozen. Veel mensen weten niet goed hoe en wanneer ze moeten snoeien, en doen het daarom maar helemaal niet. Gelukkig kan er niet heel veel fout gaan, ook bij verkeerd snoeien herstelt de struik zich vrijwel altijd. Volg voor meer zelfvertrouwen eens een snoeicursus.

Helemaal afknippen

Er zijn verschillende groepen struiken. Struiken die na 21 juni bloeien op nieuwe takken die deze zomer gaan groeien, kun je nu volledig afknippen tot vlak boven de grond. Dit zijn onder andere vlinderstruik (Buddleja), Caryopteris, spierstruik (Spiraea bumalda), pluimhortensia (Hortensia paniculata), hortensia ‘Annabelle’, Perovskia, zomerbloeiende clematissen, lavendel, hertshooi, en alle struikrozen. 

hortensia Annabelle snoeien

Als je te hoog knipt zullen de onderste delen van de takken verhouten en niet meer bloeien, met een kale onderkant tot gevolg. Als je liever niet alles tegelijk wilt afknippen, kun je de struik verjongen (zie verderop).

Let op: de boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) hoort bij de volgende groep!
Van de blauwe regen en klimrozen knip je alle zijtakken terug tot 2 ogen van de hoofdtakken. 

boerenhortensia snoeien
Verjongen, wat is dat?

Een andere groep struiken bloeit op oudere takken. De soorten die na 21 juni bloeien op oude takken moet je alleen ‘verjongen’ (uitdunnen). Anders knip je de bloemknoppen eraf en zullen ze dit jaar niet bloeien. Dit zijn bijvoorbeeld de boerenhortensia (Hydrangea macrophylla), eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia), boerenjasmijn (Philadelphus), Amerikaanse sering (Ceanothus), Japanse kweepeer (Chaenomeles), en Weigela.

Verjongingssnoei is bedoeld om de struik compact en vitaal te houden: je knipt 1/3 van de takken vlak boven de grond af. Kies de oudste takken, te herkennen aan de kleur of de geschilferde bast. Na drie jaar is zo de hele struik vernieuwd.  Dit kan ook bij struiken die gesnoeid worden om groot blad of rode twijgen te krijgen, zoals vlier (Sambucus), pruikenboom (Cotinus), kornoelje (Cornus alba), en lijsterbesspirea (Sorbaria).

Nog niet snoeien

Niet alles mag nu gesnoeid worden. Struiken die in het voorjaar bloeien (tot 21 juni), zoals de sering, Forsythia, Ribes, en brem, snoei je niet nu. Dan zou je de bloemknoppen afknippen en komt er geen bloei; deze groep snoei je direct na de bloei. Langzaam groeiende struiken als toverhazelaar (Hamamelis) of Japanse esdoorn hoeven helemaal niet gesnoeid te worden, je knipt hooguit een scheve tak weg. 

struiken snoeien voorjaar

Groenblijvende struiken hoeven meestal niet gesnoeid te worden, maar als dat toch nodig is doen we dat pas in mei. Wat je nu zeker niet mag snoeien zijn een (bol)esdoorn, berk, walnoot, kiwi of druif: door de vroege sapstroom kunnen ze gaan ‘bloeden’. Fruitbomen van het geslacht Prunus (pruim, kers, amandel, en perzik) kunnen beter wachten tot de zomer.

hoge siergrassen afknippen
Tip voor hoge siergrassen

Voordat de nieuwe scheuten uit de grond komen, moet je de afgestorven stengels van vaste planten afknippen. Gewoon met de heggenschaar of met de hand afbreken. Direct afvoeren is niet nodig: egels en andere tuindiertjes kunnen ze nog als schuilplaats gebruiken en de jonge plantenscheuten worden nog beschermd tegen plotselinge nachtvorst. Verdorde siergrassen knip je met de (elektrische) heggenschaar vlak boven de grond af. Tip voor hoge siergrassen: bind eerst de stengels met touw stevig aan elkaar en zaag dan de pol af. Het pakketje valt als geheel om en kan eenvoudig afgevoerd worden.

Werk in de border

Het loont de moeite nu onkruid weg te halen. Het begint al te groeien, maar is nu nog goed in toom te houden. Bemest de borders met gedroogde koemestkorrels, en breng een laag compost aan om de bodemstructuur te verbeteren. Bomen, bladverliezende struiken en vaste planten kunnen worden verplant of aangeplant, mits de grond niet bevroren is. Tegen het eind van deze maand kun je de vorstbescherming weghalen.

gedroogde koemestkorrels

Een bodembedekker die zich nog moet uitbreiden kan een handje geholpen worden door de pollen uit te graven, te delen, en de kleine polletjes terug te planten. Ook oudere planten die in het midden kaal worden zijn hierbij gebaat. Plant dan alleen de jongste delen terug. Een goedkope manier om meer planten te krijgen! Doe dit alleen bij planten die later in de zomer bloeien. Voorjaarsbloeiers kunnen je beter in de nazomer delen.

paardenbloem - onderhoud gazon
Gras verticuteren

Als er veel mos tussen het gras zit, kun je bij droog weer verticuteren. Met een speciale verticuteerhark (handmatig of elektrisch) verwijder je mos, onkruid en afgestorven gras. Steek overgebleven onkruid als paardenbloemen zo diep mogelijk uit. Na het verticuteren ziet het gazon er kaal uit, maar het zal snel weer dichtgroeien. Eventueel kun je erg kale plekken extra inzaaien. Vooral op zware kleigrond is het goed om de grasmat te beluchten: met een grasprikker, riek, of spijkerplank gaatjes prikken, en instrooien met zand en compost. Zodra het gras weer gaat groeien kun je het bemesten. Je had toch vorige maand wel kalk gestrooid? Dat moet enkele weken voor het bemesten. 

Vijver schoonmaken

Als het water ongeveer 10°C is, mag je de vissen weer gaan voeren. Geef in het begin nog niet teveel, overtollig voer veroorzaakt alleen maar extra algengroei. Haal afgestorven plantendelen weg. Verwijder ingewaaid vuil voorzichtig van de bodem, zonder de kikkers en salamanders al te zeer te storen. Na deze schoonmaak kan het filter weer aan, en controleer dan gelijk de waterhardheid en de zuurgraad.

vijveronderhoud