M

Menu

Mei

Slim snoeien

  • Snoeien in mei
  • Deze hoeven niet gesnoeid
  • Truc voor vaste planten
  • Hagen knippen
  • Borderplanten
  • Help, een slak!
  • Voorjaarsbollen en zomerbollen
  • De perfecte grasmat
  • Vijver schoonmaken

Tuinkalender

Maandelijks tuintips per e-mail: Meld je aan voor de gratis tuinkalender!

 
tuinkalender struiken snoeien voorjaar
Snoeien in mei

Struiken die dit voorjaar gebloeid hebben, mag je direct na de bloei snoeien. De snoeimethode hangt af van de soort. Struiken die gebloeid hebben op takken van vorige zomer knip je alleen in model, zoals de toverhazelaar, krentenboompje en voorjaarsbloeiende clematis (Clematis montana).

Struiken die dit voorjaar gebloeid hebben op oudere takken snoei je door een aantal van de oudste takken vlak boven de grond weg te knippen. Dit zijn onder andere Forsythia, Ribes, Kerria en brem. Door ze te snoeien blijven ze vitaler en bloeien beter.
Als in bontbladige struiken ineens takken met groene blaadjes groeien, moet je die altijd wegknippen. Dat zijn uitlopers van de onderstam die het bonte blad zullen verdringen.

Deze hoeven niet gesnoeid

Groenblijvende struiken hoef je meestal niet te snoeien. Je kunt de vorm een beetje bijwerken tussen nu en september. Uitgebloeide bloemen kun je wel afknippen. Wees voorzichtig bij de Rhododendron! Hier zitten de nieuwe knoppen vlak onder de uitgebloeide bloemen. Snoei deze heel voorzichtig of draai de uitgebloeide bloemen met de hand uit.
Fruitbomen kunnen beter wachten tot na de oogst. De uitgebloeide bloemen worden straks de vruchten.

tuinkalender groenblijvende struik snoeien
tuinkalender vaste planten snoeien mei
Truc voor vaste planten

Sommige vaste planten kun je steviger en compacter maken door eind mei de planten met een derde of de helft in te korten. Ze blijven lager en hoeven minder gesteund te worden. De bloei start dan iets later. Door een deel wel en een deel niet af te knippen, kun je de bloeiperiode over een langere periode spreiden.

Deze soorten zijn hiervoor geschikt: Aster, meisjesogen (Coreopsis), zonnehoed (Echinacea), leverkruid (Eupatorium), zonnekruid (Helenium), bergamotplant (Monarda), Phlox, Rudbeckia, guldenroede (Solidago), dropplant (Agastache) en Virginische ereprijs (Veronicastrum).

Hagen knippen

Alle hagen kun je vanaf half mei knippen. Taxus hoeft meestal maar een keer per jaar gesnoeid, liguster twee of drie keer. Knip hagen de eerste keer tussen half mei en half juni, en de laatste keer in september. Kijk nu wel eerst even of er geen vogelnestje in de haag zit. Laat de haag naar boven iets smaller, zodat de onderkant goed in het blad blijft.

tuinkalender hagen snoeien

Snoei buxus- en beukenhagen bij voorkeur niet in de volle zon. Schijnt net de zon op het moment dat je wilt snoeien, dek dan na het snoeien de haag één of twee dagen af met een laken. Een tip voor het opruimen van snoeiafval: leg vooraf een laken op de grond naast de heg. De takjes vallen hier op en zijn makkelijk af te voeren.

Coniferen mogen geknipt worden tot waar het nog groen is. Knip niet tot in de kale takken, want dan lopen ze niet meer uit. De uitzondering is Taxus, die wel op het kale hout nieuwe uitlopers maakt.

Snoei buxus- en beukenhagen bij voorkeur niet in de volle zon. Schijnt net de zon op het moment dat je wilt snoeien, dek dan na het snoeien de haag één of twee dagen af met een laken. Een tip voor het opruimen van snoeiafval: leg vooraf een laken op de grond naast de heg. De takjes vallen hier op en zijn makkelijk af te voeren.

Coniferen mogen geknipt worden tot waar het nog groen is. Knip niet tot in de kale takken, want dan lopen ze niet meer uit. De uitzondering is Taxus, die wel op het kale hout nieuwe uitlopers maakt.

tuinkalender borders onderhoud
Borderplanten

Hoge vaste planten hebben vaak wat steun nodig. Je kunt alvast stokken of snoeihout in de grond steken, of plantensteunen plaatsen. Bevestig voor grote plantvakken een horizontaal stuk gaas aan stokken. De plant groeit erdoorheen, je kunt het gaas ook mee omhoog verplaatsen.

Sommige vaste planten worden na een paar jaar kaal in het midden van de pol. Graaf deze uit, scheur of zaag de pol in kleinere pollen en plant alleen de vitale buitenste delen terug. Zo kun je ook planten vermeerderen en bodembedekkers delen.

Niet alleen de borderplanten groeien nu hard, het onkruid ook! Door consequent opkomend onkruid weg te halen, raakt het uitgeput en zal het uiteindelijk verdwijnen. Een kwestie van lange adem dus. Allerlei zaailingen komen nu op: voorzichtig onkruid wieden, zodat je kunt kiezen tussen plantjes die je graag wilt houden en ongewenste zaailingen.

Help, een slak!

Het zijn vooral de naaktslakken die het blad van bijvoorbeeld Hosta’s eten. Ach, een paar gaatjes geeft toch niet? Als de hele plant opgegeten wordt, wil je misschien toch ingrijpen. Je kunt de slakken vangen als ze na een regenbui of vochtige nacht massaal tevoorschijn zijn gekomen. Of slakkenkorrels strooien, uiteraard een milieuvriendelijke soort.
Een natuurvriendelijk alternatief: Egels en vogels eten slakken. Maak je tuin aantrekkelijk en zorg voor voldoende schuil- en nestgelegenheid. Werkt dit allemaal onvoldoende, vervang je plant dan door een soort die minder last heeft van slakkenvraat.

tuinkalender slakken bestrijden
tuinkalender zomerbollen Dahlia
Voorjaarsbollen en zomerbollen

Laat bij uitgebloeide narcissen en tulpen het blad afsterven tot het geel is. Ze maken nog reservestoffen aan die in de bol worden opgeslagen. Knip de uitgebloeide bloemen weg, zodat de bollen geen energie steken in het maken van zaaddozen. Zo zullen ze volgend voorjaar weer sterk terugkomen. Je kunt ze dus gewoon in de grond laten zitten.

Wist je dat er behalve de bekende voorjaarsbollen ook zomerbollen zijn? Dit zijn bijvoorbeeld dahlia, Canna en gladiolen. Ze kunnen deze maand geplant worden en bloeien eind van de zomer. Zomerbollen zijn meestal niet winterhard.

De perfecte grasmat

De meeste grasmatten kunnen wel wat extra voeding gebruiken. Kies liefst voor een langzaamwerkende organische meststof. Als er na een stevige regenbui nog lange tijd water op het gras blijft staan, kun je de afwatering verbeteren door met een riek of een plank met spijkers gaten te prikken in de toplaag. Door vaak te maaien worden onkruid en mosvorming afgeremd. De grasmaaier afstellen op een iets grotere maaihoogte helpt ook. Een hekel aan grasmaaien? Overweeg dan een robotmaaier.

tuinonderhoud gazon bemesten
tuinkalender vijver schoonmaken
Vijver schoonmaken

Deze maand kun je nieuwe vijverplanten geplanten. Zorg voor voldoende zuurstofplanten, die helpen om het water helder te houden. Goede zuurstofplanten zijn bijvoorbeeld fonteinkruid, krabbenscheer en waterviolier. Bestaande planten kun je nu verplaatsen of splitsen.  Zodra het warmer wordt, worden de vissen weer actief en mogen ze weer gevoerd worden. Zo nodig kun je de vijver schoonmaken, algen en kroos eruit halen, en het filter controleren op vervuiling.