M

Menu

Oktober

Herfstkleuren en laatbloeiers

  • Maand van de herfstkleuren
  • Nu verplanten
  • Bollen-lasagne
  • Roze hortensia’s blauw maken
  • Voorbereid op de vorst
  • Laatste keer maaien
  • Vijver winterklaar

Tuinkalender

Maandelijks tuintips per e-mail: Meld je aan voor de gratis tuinkalender!

 
herfstkleur siergras
Maand van de herfstkleuren

Wuivende pluimen en warme herfstkleuren. Hoge siergrassen met bloeipluimen, zoals Miscanthus, zijn nu op hun mooist. De meeste blijven bovendien de hele winter stevig overeind staan, zodat ze de hele winter nog sierwaarde hebben. Prachtige herfstkleuren zien we bij esdoorns, fluweelboom, amberboom, wingerd en beukenhaag. Denk ook eens aan een krentenboompje: bloei in het voorjaar, krentjes in de zomer en als toegift nog herfstkleuren. Die extra sierwaarde is iets om rekening mee te houden bij het kiezen van je beplanting.

Nu verplanten

Tot ongeveer half oktober kun je vaste planten verplaatsen en planten. De grond is nog warm genoeg om ze nieuwe wortels te laten aanmaken. Ze gaan niet meer bovengronds groeien, maar zijn er in het voorjaar helemaal klaar voor. Ook groenblijvende struiken mogen nog verplant worden. De bladverliezende bomen en struiken moeten even wachten tot het blad afgevallen is. Oudere bomen en struiken kun je beter in twee stappen verplanten. Steek eerst de kluit rondom af, graaf een geul en vul deze met tuinaarde. Nu gaan de wortels eerst nieuwe jonge wortels maken. Volgend jaar kun je de kluit uitgraven en verplanten.

voorjaarsbollen planten
Bollen-lasagne

De voorjaarsbollen mogen geplant worden! Probeer eens de lasagnemethode: Leg een pot onderin de grote laatbloeiende soorten (zoals tulpen), dan een laagje middelgrote bollen (narcissen), en bovenop de kleine vroegbloeiende soorten (bijvoorbeeld krokussen). Opvullen met aarde en wachten… Ze zullen om beurten bloeien en het hele voorjaar kleur geven.

Plant bollen tweemaal zo diep als de hoogte van de bol. Voor een natuurlijk effect: koop allerlei soorten bollen voor verwildering, strooi ze willekeurig door de border en plant ze waar ze terechtgekomen zijn. Geschikte soorten om in het gazon te planten zijn bijvoorbeeld krokussen en sneeuwroem. Deze bloeien al vroeg, in maart, als het gras nog nauwelijks groeit. Door ze in groepen te planten, kun je er desnoods omheen maaien.

boerenhortensia blauw maken
Roze hortensia’s blauw maken

Heb je blauwe hortensia’s die roze zijn geworden? In deze periode worden de nieuwe knoppen aangelegd. Dit is het moment om speciale bemesting te strooien om ze volgen jaar weer blauw te krijgen. Het werkt alleen bij hortensia’s die oorspronkelijk blauw waren, niet bij roze of witte soorten.

Voorbereid op de vorst

In oktober kan de eerste nachtvorst komen. Zomerbollen als dahlia’s, gladiolen en Canna (Indisch riet) zijn niet winterhard. Deze moet je uitgraven droog en vorstvrij laten overwinteren. Kuipplanten die niet winterhard zijn, moeten binnen overwinteren op een lichte koele plaats en af en toe wat water krijgen. Niet iedereen heeft daar ruimte voor, dus volgend voorjaar gewoon nieuwe kopen is ook een optie. Staan er in de tuin vorstgevoelige bomen of struiken? Leg dan vast vliesdoek of jute klaar. Volgende maand volgen tips over vorstbescherming.

gras maaien tuinkalender
Laatste keer maaien

Zolang het gras groeit is maaien nog nodig. Stel de maaier nu zo af dat het gras wat langer blijft, ongeveer 5 à 6 cm, dan gaat het sterker de winter in. Je kunt nog een laatste keer kalk strooien. Hark afgevallen blad zo snel mogelijk van het gras. Gooi het niet weg, maar verspreid het in de border: het is een prima vorstbescherming en compostmaker.

Vijver winterklaar

Dit is een goed moment om de vijver schoon te maken: dode planten weghalen en te groot geworden soorten uitdunnen. Laat de plantenresten op de kant een tijdje uitdruppen. Dan kunnen de meegekomen waterdiertjes ontsnappen en is het afval minder nat en zwaar. Span een net om te voorkomen dat bladeren inwaaien, deze gaan namelijk rotten en veroorzaken dan zuurstofgebrek. Laat verticale stengels bij voorkeur staan tot het voorjaar: die zorgen bij vorst voor een open verbinding met de buitenlucht.