September: Vogels in de tuin
- Voor vogels: bessen of stekels
- Fruit oogsten
- Groenblijvende struiken verplanten
- Onderhoud in de border
- Hagen laatste keer snoeien
- Gazon herstellen
- Blad uit de vijver
- Even terugkijken
Tuinkalender
Maandelijks tuintips per e-mail: Meld je aan voor de gratis tuinkalender!
Voor vogels: bessen of stekels
Hoe lok je meer vogels naar je tuin? Door te zorgen voor lekker eten en een veilige plek om te zitten en te nestelen. Struiken met lekkere bessen: Gelderse roos, krentenboompje, meidoorn, sneeuwbes en hulst. Vogels vinden een veilige plek in een boom, een dichte struik of haag, liefst met stekels. Als je borders hebt die insecten lokken, komen daar weer vogels op af. Nog een voordeel: vogels eten ook slakken. Vergeet ook het schoteltje water of een vijver(tje) niet.
Fruit oogsten
Knip van frambozen en bramen de takken af die vruchten gedragen hebben. Doe dit vlak boven de grond. Bind de nieuwe scheuten op, daar zullen volgend jaar vruchten aan komen.
Appels, peren, en druiven zijn nu rijp; hang op tijd een net over het fruit. Let erop dat het net niet op de grond hangt, zodat egels er niet in verstrikt raken. Vogeltip: laat het net achterwege bij een deel van de takken, zodat vogels kunnen meegenieten van de oogst.
Nieuw planten of verplaatsen
September is een goede maand om iets nieuws te planten of een plant te verplaatsen. Ook groenblijvende struiken kun je nu goed (ver)planten. In de nog warme grond kunnen ze goed aanslaan voor de winter begint. Graaf een ruim plantgat, voeg eventueel een bodemverbetering toe en geef na het planten ruim water. Twee uitzonderingen: planten en struiken die nu nog bloeien kun je beter pas verplaatsen in het voorjaar. En bladverliezende bomen en struiken plant je het best tussen oktober en april.
Onderhoud in de border
Verzamel op een droge dag zaden van je favoriete bloemen. Bewaar ze in een papieren zakje of envelop op een droge plaats.
Pollen vaste planten kun je vermeerderen of vitaler maken door ze te scheuren. Afhankelijk van hoe stevig de kluit is, doe je dat met de hand, een spade of een zaag. Plant de buitenste vitale delen terug en gooi het kale centrum weg. Daarna nog even flink water geven. Ook hier geldt de uitzondering: planten die nu bloeien laten we met rust tot het voorjaar.
Blijf slakken vangen, dat scheelt enorm in het voorjaar. Ze leggen nu namelijk de eitjes. Vogels als de lijster eten slakken; een extra reden om meer vogels naar je tuin te lokken.
Planten bemesten is niet meer nodig, ze gaan een rustperiode in.
Hagen laatste keer snoeien
Snoei in september de hagen voor de laatste keer. Ze kunnen dan nog net herstellen en mooi strak de winter ingaan. Snoei hagen taps toelopend, de onderkant iets breder dan de bovenkant. Vogeltip: Hagen met stekels bieden vogels een veilige plek en nestgelegenheid. Heb je alleen een schutting? Laat deze dan voor een deel dicht begroeien met bijvoorbeeld klimop of vuurdoorn.
Gazon herstellen
September is een geschikte maand om het gazon te herstellen: licht verticuteren, beluchten en kale plekken inzaaien. Doordat de bodem nog warm is, zullen graszoden en graszaad nog goed aanslaan. Dat geldt ook voor het aanleggen van een nieuw gazon.
Hark afgevallen blad van het gazon of maai het weg met een grasmaaier met opvangbak.
Blad uit de vijver
Afgevallen herfstblad dat in de vijver komt zal gaan rotten en de waterkwaliteit verslechteren. Schep om de paar dagen alles met een netje eruit of span een net over de vijver. Zo nodig kun je vijverplanten uitdunnen of splitsen.
Even terugkijken
Eind van het seizoen, tijd voor een evaluatie. Heb je genoeg bloei in de herfst, zoals herfstanemonen en siergrassen? Zijn er struiken met bessen en bomen met een fraaie herfstkleur? Misschien zijn er hoekjes die een opknapbeurt nodig hebben of planten die het niet goed doen? Door nu vast aantekeningen of foto’s te maken, kun je deze winter het tuinontwerp aanpassen en verbeteren. Tip: Dit najaar starten weer tuincursussen voor het maken van een tuinontwerp en beplantingsplan.