M

Menu

Aan de dijk

Er waren nogal wat beperkingen opgelegd vanuit het waterschap: er mochten geen bouwwerken, palen of grote bomen tegen de dijk staan. Omdat wandelaars vlak langs de tuin over de dijk lopen, was er iets nodig tegen de inkijk. Aan de waterkant moest het mooie uitzicht juist blijven. 

Gemengde struiken en bomen houden inkijk vanaf de dijk tegen.

We zijn hartstikke blij met het ontwerp.
We zijn via vrienden in contact gekomen met Gonda en we zijn echt heel blij met het ontwerp. Gonda luistert goed naar je wensen, neemt hiervoor de tijd en komt met diverse ideeën.

– Mariëlle –

Tegen de inkijk

De privacy was de grootste uitdaging bij deze tuin. Wandelaars lopen over de dijk en kijken van bovenaf de tuin in. Schuttingen, bouwwerken en pergola’s waren niet toegestaan. De oplossing werd een strook met gemengde beplanting van grote heesters. Sommige groenblijvend, sommige bladverliezend, en met verschillende bladkleuren. Rondom het eetterras staan hoge plantenbakken met groenblijvende bamboe.

Het terras aan de zijgevel heeft een pergola met lamellenscherm. In de verhoogde bakken staan bloeiende planten op ooghoogte en keukenkruiden.

Het ontwerp

Kies waar je wilt zitten! Er is behalve het terras bij de zijgevel en het eetterras ook een terras aan de waterkant met uitzicht over het weiland en park, een zitje bij de achtergevel, een boombank en een bankje in de voortuin. Het royale gazon verbindt de achtertuin en de zijtuin.

De praktische kant

Ruimte genoeg in deze grote tuin om de praktische zaken een plek te geven. Een smalle steiger langs de waterkant maakt het onderhoud van de border makkelijker. De droogmolen is vanuit de woonkamer niet zichtbaar. De afvalcontainers staan bij de keuken, aan het zicht onttrokken door een begroeid scherm. De robotmaaier houdt het gras bij.

Beplanting

Gelegen aan het weiland, moet de beplanting bestand zijn tegen harde noordenwind. Op de foto’s zie je onder andere roodbladige vlier, wilgbladige sierpeer, boerenjasmijn, sierappel, Echinacea, en Geranium.

Is dit wat je zoekt?