M

Menu

Belevingstuin verpleeghuis

Een belevingstuin, ook wel zintuigentuin of Alzheimertuin genoemd, is een veilige tuin waarin alle zintuigen geprikkeld worden.

Een tuin om te zien, horen, voelen, ruiken en proeven.

Belevingstuin

Een belevingstuin, ook wel zintuigentuin of Alzheimertuin genoemd, is een veilige tuin waarin alle zintuigen geprikkeld worden. Het is wetenschappelijk aangetoond, dat dit een positief effect heeft op psychogeriatrische (dementerende) patiënten: door het brein te prikkelen wordt de achteruitgang vertraagd en verbetert het welbevinden.

Ook voor kinderen is het heel spannend om in een belevingstuin de natuur te ervaren. Deze tuinen zijn uitstekend toe te passen bij kinderdagverblijven.

Zelfstandig naar buiten

Buiten zijn is gezond. Het stimuleert het in beweging blijven, en frisse lucht en zonlicht verbeteren slaap, eetlust en stemming. Het is een groot voordeel als psychogeriatrische bewoners zelfstandig naar buiten kunnen, zodat ze meer autonomie ervaren en minder afhankelijk zijn van begeleiders. Als de tuin een mooie prettige verblijfplek is, zullen ook bezoekers en familieleden graag samen met de bewoners naar buiten gaan.

Kenmerken van belevingstuinen:

– Alle zintuigen worden geprikkeld: zien, horen, voelen, ruiken en proeven
– De tuin is bij voorkeur afgesloten, zodat bewoners zelfstandig naar buiten kunnen
– De paden en terrassen zijn toegankelijk voor rolstoelen en rollators
– De tuin nodigt uit tot het in beweging komen en ontmoeten van mensen
– De seizoenen zijn herkenbaar.

De tuin

Deze tuin is ontworpen voor een woonzorgcomplex in IJsselstein, met financiering door een wijkvereniging en sponsors. Het onderhoud wordt door vrijwilligers gedaan.

Meer informatie?