M

Menu

Gebogen lijnen

Een plattegrond met organische vormen: strakke bogen met een speels effect. Verder details die het onderhoud makkelijker maken, en een video van de aanleg.

video

Op basis van onze wensen heeft Gonda Helweg een drietal schetsen gemaakt voor onze nieuw in te richten tuin. Wij hebben door haar de offertes van hoveniers voor de uitvoering van het gekozen ontwerp laten beoordelen en de aanleg van de tuin laten begeleiden. Ook haar onafhankelijke advies over en controle op uitvoering conform ontwerp maakten het voor ons een ‘project’ met een resultaat waar we zeer tevreden mee zijn.
– Woerden, familie Van der Veen –

Speelsere vormen

Deze tuin had rechte lijnen die op zich wel bij het huis en de plattegrond pasten, maar wat de bewoners te ongezellig vonden. Gevraagd werd om het terras en het pad te behouden, en voor de rest van de tuin een speelsere indeling te maken. Ook moest het kunstwerk een plaats krijgen, zichtbaar vanaf het terras en vanuit het huis.

Het tuinontwerp heeft gebogen lijnen gekregen, die toch goed aansluiten bij de rechte lijnen doordat ze zo rustig en gestileerd zijn. Vanaf het grote terras is een zichtlijn diagonaal tot aan het nieuwe vlonderterras, zodat de tuin ruimer lijkt. Dit verhoogde vlonderterras krijgt de laatste avondzon en is groot genoeg voor twee stoelen of een bankje. Het kunstwerk staat op een prominente plaats, met erachter het hoge siergras Calamagrostis en met halfhoge luchtige beplanting ervoor.

Onderhoud

Er is extra aandacht besteed aan de bereikbaarheid voor onderhoud: naast de heg ligt een open strook, zodat het snoeien makkelijker is, en door de grote border loopt een paadje van boomschors, zodat je van alle kanten goed bij de beplanting kunt. Langs het gras ligt een maairand. De grasmaaier rolt met de wielen over de stenen, zodat je ook de randen direct maait en je niet meer apart de randen hoeft te knippen.

Na een paar jaar

De foto’s zijn van vlak na de aanleg en na 6 jaar. Je ziet hoe de borders volgegroeid zijn; daardoor krijgt onkruid minder kans. Een weelderig groen aanzicht en toch onderhoudsvriendelijk.

Is dit wat je zoekt?