M

Menu

Japanse tuin

Een tuin in Japanse stijl met bamboepalen, stromend water, stapstenen en Japanse planten. Een oosterse sfeer om helemaal tot rust te komen.

In een Japanse tuin symboliseert water het leven.

Japanse tuinen

In een Japanse tuin wordt geprobeerd de natuur in het klein na te bootsen. Stenen stellen bijvoorbeeld rotsen voor, bonsai-boompjes en heesters staan voor grote bomen. In een Japanse tuin is water een essentieel onderdeel; het symboliseert het leven. Dit kan zowel echt water zijn als een droge bedding van grind en keien.

Japanse elementen

Twee bestaande terrassen en de vijver moesten behouden blijven. Doordat oude en nieuwe onderdelen gecombineerd worden, is dit strikt genomen geen echt Japanse tuin, maar een tuin met Japanse elementen. Er is een poort van bamboepalen naar het lager liggende tuindeel en bamboepalen als achterwand bij het kleine terras. Het water uit het waterelement wekt de suggestie dat het naar de grote vijver loopt, maar de droge rivierbedding van grind en keien is alleen een visuele verbinding. Hier ligt een houten bruggetje overheen.

Ontwerp en planten

De tuin ligt aan het water. Om inkijk vanaf de achterliggende straat tegen te gaan, staat op de grens met het talud groenblijvende bamboe. Via de poort van bamboepalen en een paar traptreden kom je bij de waterkant.  De paden zijn zo aangelegd dat je een rondje door de tuin kunt lopen.
Planten die passen in een Japanse tuin zijn bijvoorbeeld Japanse esdoorn, Rhododendron, Japans bloedgras, bladplanten en mossen. En bamboe, in dit geval de niet-woekerende Fargesia-bamboe.

Is dit wat je zoekt?