M

Menu

Klimaat­bestendige tuin

Een tuin direct aan de straat. De wensen waren: klimaatbestendig, voldoende privacy, maar ook het uitzicht houden.

 

Met zo min mogelijk dichte bestrating, zodat het regenwater in de grond komt.

Een tien met een griffel!
Na het volgen van een interessante workshop, heb ik Gonda benaderd voor een tuinontwerp. Dat klikte meteen. Gonda luistert goed naar je wensen en werkt zeer professioneel. Binnen 3 weken lag er een uitgebreid en prachtig ontwerp op tafel. Als de hovenier zijn werk heeft gedaan, kan ik binnenkort genieten van een heerlijke tuin!
Dank je wel, Gonda!
– Brigit Kers –

Klimaatbestendige tuin

Steeds meer mensen kiezen voor een groene tuin. In deze klimaatbestendige tuin is zo min mogelijk bestrating toegepast. Bij het terras liggen tegels en bij de oprit ligt een pad, maar verder is nergens aaneengesloten bestrating toegepast. Het pad van de oprit naar het terras en naar de tuinpoort is gemaakt van staptegels. Deze liggen deels in grind en deels in bodembedekkers. Een ander pad door de brede border is gemaakt van houtsnippers.

Privacy aan de straat

Deze tuin hoort bij een appartement op de begane grond, en ligt direct aan de straat. De bewoonster wil graag uitzicht houden op het park aan de overkant van de straat, maar tegelijk voldoende privacy hebben in huis en op het terras. Dit wordt bereikt door drie heesters Nandina domestica. De Nederlandse naam hiervoor is Hemelse bamboe, wat enigszins misleidend is, omdat deze niets te maken heeft met bamboe. Wat deze prachtige heesters wel hebben: ze zijn groenblijvend in de winter, krijgen witte bloesem en rode bessen en een rode herfstkleur. Ze worden ongeveer 175 cm hoog, dus voldoende voor de privacy. Ertussendoor houd je het uitzicht, terwijl langsrijdende mensen nauwelijks naar binnen kunnen kijken. Het oprolbare windscherm zorgt ervoor dat je ook op minder warme dagen op het terras kunt zitten, en houdt ook inkijk vanaf de zijkant tegen.

Ontwerp en beplanting

Een vaste zitbank maakt het mogelijk het terras kleiner te maken dan bij een losse tuinset. Tussen de rugleuning van de bank en de schutting gaan klimplanten een groene achtergrond vormen. De zitting van de bank is van Europees douglashout.
Langs de straatkant staan een rode sierappel, en een paar struiken op stam die bewaard zijn uit de oude tuin. Groenblijvende struiken zorgen voor een groene aanblik het hele jaar rond, bloeiende vaste planten voegen kleur toe van de lente tot de herfst. Er zijn soorten gekozen die vlinders en bijen lokken.

Is dit wat je zoekt?