M

Menu

Rolstoel­vriendelijke tuin

Als over enige tijd misschien een rollator of rolstoel nodig zal zijn, is het prettig als de tuin hiervoor geschikt is. De verhoogde bakken en goede bereikbaarheid zorgen daarvoor.

Cortenstaal, met het kenmerkende roest, is onderhoudsvrij.

Verhoogde borders en onderhoudsarm

Van een nieuwe tuin wil je nog jarenlang kunnen genieten. Als over enige tijd misschien een rollator of rolstoel nodig zal zijn, is het prettig als de tuin hiervoor geschikt is.
Het opvallendst in deze tuin zijn de stoere verhoogde bakken van Cortenstaal. Dit materiaal heeft een roestlaag die als bescherming werkt. Onderhoudsvrij: het hoeft niet geschilderd, behandeld of gereinigd te worden, en het geeft niet af. De bakken zijn niet te diep en op de juiste hoogte, zodat zittend een armlengte genoeg is om overal bij te kunnen. De schuine kant van de zijgrens is doorgezet in de borders, wat vooral vanuit de woonkamer een verrassend effect heeft.

Hoogteverschil

Er is een hoogteverschil tussen het huis en de straat. De oprit is gemaakt in verschillende niveaus. Vanaf de straat begint de oprit met een helling die met een rolstoel goed te overbruggen is. Het deel waar de auto kan staan ligt (bijna) horizontaal en is extra breed, om goed in en uit de auto te kunnen stappen. Dan volgt een kleine helling, en bij de garage ligt de bestrating weer vlak. De oprit is uitgevoerd met twee kleuren tegels: rode voor de horizontale vlakken en zwarte voor de hellingen. De hellingshoek is niet te groot, zodat je met rollator of rolstoel goed naar de voordeur kunt komen. Alle bestrating is stroef en met een onderhoudsarme coating.
In de toekomst wordt de straat waarschijnlijk opgehoogd. Dan hoeft alleen de eerste helling aangepast te worden. De border langs de straat is al hoger aangelegd.

Voorlopig nog split rond de bakken

Tussen de borders ligt een halfverharding van geel split. Dit is niet optimaal voor een rolstoel, maar die is op dit moment nog niet nodig. Omdat halfverharding er vriendelijker uitziet dan een tuin vol bestrating, blijft deze zo lang mogelijk liggen. In de toekomst zal dit te grof zijn voor wielen van een rollator of rolstoel. Tegen die tijd kan het split vervangen worden door bestrating of dolomiet. Dolomiet is aangewalst leem met fijn split met een okergele kleur. De paden zijn breed, zodat alle borders goed bereikbaar zijn.

Details ontwerp

Langs de grenzen met de buren en de straat staat een luchtige rij verticale paaltjes, met diverse groenblijvende beplanting ertussen. Met planken is een verhoogde rand gemaakt langs de straatkant. Zo hoeft de tuin niet opnieuw aangepast te worden wanneer de straat opgehoogd wordt.
Het prachtige stenen beeld is door de bewoonster zelf gemaakt. Het staat op een op maat gemaakte staander en is van alle kanten goed te bewonderen. Een kleine spot laat het ‘s avonds nog eens goed uitkomen.

De beplanting

De oude berken en een mooie meidoorn zijn behouden, alle andere beplanting is vernieuwd. Op de grens met de buren staan drie nieuwe lei-appelbomen. Een voortuin moet ook ‘s winters nog aantrekkelijk blijven. Daarom staan er vrij veel groenblijvende planten in. Een groenblijvende Viburnum op stam houdt de inkijk vanaf de straat tegen. De vaste planten lokken vlinders en bijen, en vogels zijn blij met de volwassen bomen.

De tuin is niet onderhoudsvrij, maar de borders zijn wel veel beter bereikbaar dan voorheen. Zo kan er nog jaren getuinierd worden in deze levende groene tuin.

Is dit wat je zoekt?