M

Menu

Tuinkamer met veranda

Een smalle diepe tuin. Op het verlanglijstje stond een tuinkamer met veranda, en de grote boom moest blijven. De tuin is nu verdeeld in vijf delen, gescheiden door halfhoge haagjes. 

Halfhoge haagjes werken als coulissen en versterken de dieptewerking.

We gebruiken alle terrassen en genieten ervan de tuin van verschillende kanten te bekijken! Het groene dak is mooi om te zien vanuit het huis, ook voor onze buren.

– Heleen –

Tuinkamer met veranda

Achterin de tuin is een modern tuinhuis met veranda gebouwd. Op de veranda kun je genieten van de laatste avondzon. Het tuinhuis beslaat de volle breedte van de tuin. Hierdoor vormt het een achtergrens van de tuin, en blijft er meer effectieve ruimte over dan wanneer er een bouwwerk in de lengterichting zou staan. In het tuinhuis zit links een kantoorruimte en muziekstudio, en rechts een berging. Daartussen loopt een gang naar de achteruitgang van de tuin. (De uiteindelijke vorm is iets afwijkend van de tekening.) Vanuit de huizen is het Sedumdak (groen dak) mooier om te zien dan een zwarte dakbedekking. Bovendien werkt het isolerend en is het beter voor de natuur.

Diepe tuin opgedeeld door coulissen

De tuin heeft een normale breedte maar is extra diep. Het ontwerp verdeelt de tuin in vijf stukken: het terras bij het huis, een plantenborder, een terras rond en onder de grote Catalpa, weer een plantenborder, en het tuinhuis/veranda. De verschillende delen worden gescheiden door halfhoge groenblijvende haagjes. Je houdt zo wel de lange zichtlijn, terwijl de dwarsgeplaatste hagen de tuin diepte en structuur geven. De paden door de borders zijn gemaakt met versprongen gelegde stapstenen, wat een speels en luchtig effect heeft. Twee bomen en een grote struik zijn behouden, en de nieuwe beplanting is al goed gegroeid.

Meerdere terrassen

Doordat er op drie plekken in de tuin terrassen zijn, kun je op elk moment van de dag kiezen waar je wilt zitten. ‘s Morgens bij het huis, ‘s middags in de schaduw van de boom, en in de avondzon op de veranda. Vanaf elk terras is het zicht op de tuin anders. Zo benut je de tuin optimaal!