Voortuin met privacy
Aan het eind van de dag kun je op het bankje in de zon zitten. Door de ingang van de tuin te verplaatsen, heb je nu er meer privacy. Via de doorkijkjes houd je uitzicht op de straat.
Een voortuin met veel groen en klassieke materialen.
Vijf jaar na aanleg: Er is natuurlijk e.e.a. gegroeid en we hebben ook hier en daar wat beplanting aangepast, maar we zijn nog steeds blij met de totale opzet.
– Hanny –
Veel privacy in een groene oase
Midden in de tuin staat een roodbladige sierkers, waar vogels graag in zitten te kwetteren. Het geeft een bosachtige uitstraling en een heerlijk beschut gevoel. Langs de randen van de tuin staat een aantal pilaarvormige groenblijvende heesters (Taxus en Portugese laurierkers). Door het doorkijk-effect blijft bieden ze voldoende privacy terwijl het uitzicht behouden blijft. ‘s Winters geven ze samen met de boom structuur aan de tuin.
Het ontwerp
De ingang van de tuin is verplaatst van het midden naar de rechterkant. Er is nu een recht breed pad naar de voordeur: een uitnodigende entree. De bewoners wilden graag zoveel mogelijk groen, dus de bestrating is zo beperkt mogelijk gehouden. In de grote border onder de boom zijn stapstenen gelegd voor eenvoudiger onderhoud. De rechte lijnen van het pad worden hier herhaald.
Voor het huis staat een bankje waar je later op de dag nog van de zon kunt genieten. Het grind oogt minder formeel en strak dan tegelverharding, en past goed bij het klassieke huis.
Schaduwplanten
Een groot deel van de tuin ligt vrijwel de hele dag in de schaduw, en de bestaande boom en Taxus halen veel vocht uit de grond. Veel mensen vinden het lastig om beplanting voor schaduwplaatsen te kiezen, maar gelukkig zijn er voldoende soorten die het daar prima doen. Onder andere schoenlappersplant, Hosta, vingerhoedskruid en Geranium nodosum kunnen goed in de schaduw groeien.