M

Menu

Augustus

Augustus: Gemak dient de mens

  • Sterke planten
  • Slimme keuzes
  • Sneller werken
  • Technische hulp
  • Snoeien in augustus

Tuinkalender

Maandelijks tuintips per e-mail: Meld je aan voor de gratis tuinkalender!

 
Echinacea prairieplanten
Sterke planten

Sterke planten vragen weinig aandacht. Ze vallen niet om, kunnen tegen droogte en hebben niet snel last van ziektes. De zogenaamde prairiebeplanting is voldoet goed aan die eisen. Bijvoorbeeld rode zonnehoed (Echinacea purpurea) en siergrassen. Mooi en makkelijk.
Winterharde groenblijvende struiken vragen vrijwel geen onderhoud.

Train je planten! Sproei zo min mogelijk, zodat de planten zelf diepere wortels maken. Sproei alleen als het echt nodig is, dus als de planten slap hangen of bruin worden. En dan niet dagelijks een klein beetje, maar eens per week een uur. Graaf na het sproeien eens een kuiltje om te testen hoe diep het water is doorgedrongen.

dichtgegroeide border
Slimme keuzes

Laat open stukken in de borders dichtgroeien met bodembedekkers, zodat er geen ruimte overblijft voor onkruid. Dichte groepjes vaste planten en bodembedekkers houden onkruid tegen. Bovendien remt het de verdamping, zodat je minder hoeft te sproeien.
Last van onkruid in de bestrating? Grote tegels hebben minder voegen dan bestrating met klinkers. In oude vervuilde voegen groeit meer dan in nieuw zand. En er bestaat ook speciale waterdoorlatende voegmortel waar geen onkruid in groeit.

Planten in potten hebben bijna dagelijks water nodig. Kies daarom liever voor planten in de volle grond.
Zoek de planten bij de omstandigheden, en niet andersom. Heeft de tuin vochtige grond en de helft van de dag schaduw? Koop dan planten die daarvan houden, zoals hortensia, Astilbe of varens. Weet je niet precies welke planten je moet kiezen? Vraag advies, volg een cursus of laat een nieuw beplantingsplan maken.

verhoogde border onderhoud
Sneller werken

Als de borders beter bereikbaar zijn, gaat het onderhoud makkelijker en sneller. Verhoogde borders zijn prettig voor mensen die moeite hebben met bukken.
Houd naast de haag een strook open, zodat je er goed bij kunt om te snoeien. Door naast de haag een laken te leggen, vang je het snoeiafval op en is dit eenvoudiger af te voeren.

Als de borders niet te diep zijn, kun je vanaf de bestrating overal goed bij.
Maak opsluitranden langs het gazon, zodat je geen graskanten hoeft af te steken (zie de tuinkalender van juli).

elektrisch tuingreeedschap
Snoeien in augustus

Deze maand kunnen je alle groenblijvende struiken, en kersen-, perziken- en pruimenbomen snoeien. Knip bij de druiven wat bladeren weg, zodat de trossen goed in de zon komen. Snoei bramen, zomerframbozen en Japanse wijnbes na de oogst, door de takken die vruchten gedragen hebben bij de grond af te knippen.

Er blijft nog een grote klus over: eind augustus of begin september de hagen voor de laatste keer knippen. De hagen kunnen dan nog net voldoende herstellen om sterk de winter in te gaan.

Worden bomen en struiken te groot? Dan zijn ze eigenlijk niet geschikt voor deze tuin. Kies een andere soort die kleiner blijft, dat scheelt weer snoeiwerk.

beregeningssysteem
Technische hulp

Er zijn allerlei hulpmiddelen om het tuinonderhoud makkelijker te maken, zoals een robotmaaier en een elektrische heggenschaar. Een beregeningssysteem met druppelslangen of sproeiers bestaat in vele varianten, variërend van een zelf aan te leggen sproeisysteem tot een professionele variant met regensensor en tijdklok. Een telescoop-snoeischaar is handig om zonder ladder hoge takken te bereiken.

beregeningssysteem
Verder deze maand
  • Zaden verzamelen van sieruien, papavers, akelei en vingerhoedskruid. 
  • Vijverplanten uitdunnen. Waterplanten mogen maximaal 1/3 deel van het oppervlak innemen.
  • Netten over het fruit hangen. Of reserveer een deel voor eigen gebruik en laat de rest over aan de natuur.
  • Onkruid weghalen en gras maaien gaat deze maand nog door. Wel groeit het al minder hard.
  • Tenslotte: Ga lekker zitten en geniet. Een fijne zomermaand gewenst!